Energie

Energie wordt een steeds actueler onderwerp in de wereld. Naast het feit dat we massaal moeten overstappen op duurzaam, zien we ook de energieprijzen hard stijgen. Kortom, zowel voor de portemonnee als het milieu is het zaak om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Hierbij moeten we wel oppassen dat dit niet ten koste gaat van het leefmilieu van onze gevinde vrienden. De kunst is om energie te besparen zonder dat u hierbij inboet op de waterkwaliteit.

Weerstand

De eerste besparingsmogelijkheid zit hem in de diameter van het leidingwerk. Hoe dunner de pijp, hoe hoger de weerstand. Probeer maar eens een paar minuten door een rietje adem te halen, en u begrijpt wat ik bedoel. Hoe hoger de weerstand, hoe meer energie u nodig heeft om een bepaalde hoeveelheid water te verplaatsen. Maak uw leidingwerk dus met een zo groot mogelijke diameter. Pas hierbij op dat het water ook weer niet zo langzaam gaat stromen dat er vuil kan bezinken. Een veel gemaakte gedachtenfout is dat als de uitgang van de pomp bijvoorbeeld 40 millimeter is, het niet veel zin heeft om de rest van het leidingwerk een grotere diameter te geven. Niets is minder waar, zo snel mogelijk naar een grotere diameter scheelt enorm in de weerstand en dus de te verbruiken energie. Ook bochten, geven extra weerstand. Gebruik liever twee 45 graden bochten dan één van 90 graden. Wanneer u kranen gebruikt, bedenk dan dat kogelkranen minder weerstand geven dan schuifkranen. Hier geldt dus: duurder in aanschaf, maar goedkoper in gebruik.

Apparatuur

Een dompelpomp die 35 kuub per uur kan verplaatsen kost maar een paar tientjes. Echter, deze gebruikt zeer veel energie. Het loont de moeite om een energiezuinige pomp te kopen die duur is in aanschaf, maar laag in energiekosten. Als u het rekensommetje maakt zult u constateren dat u binnen een paar jaar goedkoper uit bent met de energiezuinige pomp. Zit daar nog een frequentieregelaar op, dan kunt u de capaciteit in de winter nog wat terugschroeven om zo nog meer energie te besparen.

Luchtpompen kunt u onder de 10 graden Celsius straffeloos uitzetten, daar koud water van nature meer zuurstof bevat dan warm water. Ook de UVC laten branden in de winter heeft weinig toegevoegde waarde.

Mocht u de vijver willen verwarmen, overweeg dan eens een warmtepomp. Die levert meer rendement aan warmte op, dan u aan KWh uit het net trekt. Verder loont het de moeite om te zien of zonnepanelen uw kosten op de lange termijn kunnen verlagen.

Airlift

Wanneer u het water vanuit de filterinstallatie d.m.v. lucht terug de vijver in laat lopen, dan bespaart u in feite een pomp uit. U belucht en verpompt dan immers water met maar één apparaat, daar waar u er normaliter twee voor nodig heeft. Google maar eens op “airlift vijver bouwen” en u ziet dat het zelf maken hiervan geen rocket science is.

Pondomax Eco Oase Aquaoxy 4800

Auteur: Joop van Tol (Koitoday)