Goshiki

Een sterk opkomende en thans zeer populaire koivariëteit is de Goshiki. Goshiki betreft een vis met een witte basiskleur (shiroji), een rood (hi) patroon een grijze tot zwarte aftekening (anime) op de witte basiskleur en facultatief ook op het rode patroon. Bij Goshiki moet het anime dus op het wit aanwezig zijn en mag het ook op het rode patroon zitten. Het hi patroon kun je kwalificeren als “zadelpatroon” (Koi Kopen deel 4). Feitelijk dus een Kohaku met het anime als extraatje daar bovenop. Goshiki betekent letterlijk “vijfkleurig”. Go is Japans voor vijf en (ni)shiki betekent gekleurd. Toch heeft een goede Goshiki slechts drie kleuren; wit, rood en één van de volgende vijf kleuren grijs, blauw, indigo, paars of zwart. Met andere woorden, de aftekening (anime) betreft slechts één van de vijf kleuren grijs/blauw/indigo/paars/zwart en dus liever geen mengelmoes daarvan (minpunt). Vijfkleurig is wat dat betreft dus een beetje een misleidende naam. Goshiki valt samen met Goromo (Goromo) onder de showklasse Koromo. Dit betekent dat Goromo en Goshiki het tegen elkaar opnemen op koishows.

Oorsprong

De eerste Goshiki waren kruisingen tussen Aka Bekko en Asagi. Deze Goshiki hadden het anime zowel op de witte basiskleur als het rode patroon. Een nadeel was dat de rode kleur (vanwege de rode basiskleur van Aka Bekko) vaak erg dominant aanwezig was. De kwaliteit van deze variëteit is in de afgelopen decennia sterk toegenomen, doordat men Goshiki is gaan produceren uit kruisingen tussen Sanke (Sanke) en Asagi (Koi varieteiten : Asagi en Shusui). Hierdoor ontstond de Ukimi Goshiki. Bij deze variëteit is alleen de witte basiskleur voorzien van anime, waardoor het rode patroon schoon is en als een soort van eilanden tussen de gesluierde witte basiskleur ingeklemd zit. Goshiki met alleen anime op het wit geven een rustiger beeld en zijn veel populairder dan de traditionele Goshiki.

Kweek

Hoewel er in Japan geen kwekers zijn die uitsluitend Goshiki produceren, zie je bij enkele kwekers wel een verregaande vorm van specialisatie op Goshiki. Bij Kanno, Hiroi (Conias) en Aoki bijvoorbeeld zijn soms zeer fraaie exemplaren te koop. Verder zijn er diverse “bulkkwekers” met een brede range aan variëteiten die ook Goshiki in hun gamma opgenomen hebben. De selectiecriteria bij jonge Goshiki lijken sterk op die van Kohaku en Goromo. Het anime komt vaak pas op latere leeftijd opzetten, dus daar valt in de eerste rondes niet op te selecteren. Het gevaar bij Goshiki is dat het anime te dominant wordt. Hoe later het komt opzetten, hoe beter het over het algemeen is. Waar we naar zoeken is een subtiele sluier op de maagdelijk witte basiskleur. Zeker in “hard” water, zoals dat veel in Nederland voorkomt, wordt de aftekening al snel te veel.

Subvariëteiten

Naast de traditionele Goshiki en de Ukimi Goshiki bestaat nog de Kuro Goshiki. Kuro betekent zwart. Hierbij is de anime zeer dominant aanwezig en overschaduwd de gehele witte basiskleur, waardoor de vis veel wegheeft van een Hi Utsuri. Dit kan heel mooi zijn, mits het rode patroon maar niet “besmet” raakt. Dit laatste komt, naarmate de aftekening dominanter wordt, helaas vaker voor.

Goshiki Ukimi Kuro Goshiki

Auteur: Joop van Tol (www.koitoday.nl)