Groen vijverwater, wat nu?

Groen vijverwater

Kleurt het water van uw vijver groen en kunt u uw vissen haast niet meer zien? Dan heeft u waarschijnlijk teveel zweef algen in uw vijverwater. Deze zweef algen vermenigvuldigen zich super snel en zorgt voor de groene kleur van het water. De voornaamste redenen voor het ontstaan van zweef alg is dat er een voeding overschot is en/of dat er te weinig groeiende vijverplanten in het vijverwater aanwezig zijn.

Oplossing(en) voor het probleem: groen vijverwater

Om het probleem groen vijverwater op te lossen zijn een aantal maatregelen nodig.

Vijversubstraat

Wanneer er nog geen vijversubstraat aanwezig is in de vijver, breng dan een laag aan. Het grove vijversubstraat wordt vooral gebruikt als biologisch filtermateriaal, terwijl de fijnere soort bij uitstek geschikt is om je vijverplanten in te plaatsen. Het heeft een zeer luchtige structuur en hierdoor kunnen de wortels van je vijverplanten zich uitstekend ontwikkelen. Voeg gelijktijdig Bacterial toe. 

Waterplanten

Plant meer waterplanten in uw vijver. Vooral drijfplanten werken goed tegen groen water. Hierbij kunt u denken aan waterlelies, azolla, eendenkroos, kikkerbeet en watergentiaan.

Waterhardheid (GH-waarde)

Let erop dat de gezamenlijke waterhardheid hoog genoeg is. De waterhardheid, GH-waarde, dient minstens 7 te zijn in het groeiseizoen en daarna het liefst 8 of hoger. Met een hardheid tussen de 7 en 13 zullen uw planten beter groeien en krijgt de zweef alg minder kans om zich te vermenigvuldigen. U kunt GH-plus gebruiken om de GH waarde te verhogen.

Beter milieu in uw vijver = minder groen vijverwater!

Wanneer bovenstaande maatregelen zijn doorgevoerd, zal het milieu van uw vijver verbeteren en stabiliseren. Hierdoor zal de zweef alg verdwijnen en krijgt u weer een heldere vijver. Een andere mogelijkheid om het milieu te verbeteren is het installeren van een Cross-Flow Biofill. De Cross-Flow Biofill is een compleet filter zonder pomp die snel in gebruik is te nemen. Het filter heeft een 9 watt uvc filter. 

Hieronder hebben we de producten die helpen tegen groen vijverwater op een rijtje gezet:

Cross-flow Biofill   Bacterial   GH-plus