Hoe komt mijn vijver door de vorstperiode?

Een dikke ijslaag in combinatie met sneeuw is veelal een oorzaak van vissterfte. Een ijsvrijhouder zorgt voor een veilige overwintering van planten en vissen. Een klein oppervlakte ijsvrij houden zorgt namelijk voor de noodzakelijke gasuitwisseling. Het ijsvrij houden van jouw vijver kan op drie verschillende manieren:

1. Luchtpomp
Door beweging te creëren van onder op het wateroppervlak waardoor er een open plek ontstaat. Dit wordt gedaan door middel van een luchtpomp met een drijflichaam. Naast het ijsvrij houden zorgt een luchtpomp ook voor extra zuurstof in het water. De luchtpomp van Pontec is hier uitermate geschikt voor.

Luchtpomp Vorst

2. Fontein
Door beweging te creëren van boven op het wateroppervlak waardoor er een open plek ontstaat. Dit wordt gedaan door middel van een fontein met een drijflichaam en een pomp met zwemmers. Naast het ijsvrij houden zorgt een fontein tevens voor extra zuurstof in het water. De Oase Icefree 4 Seasons is de beste uitkomst.

Fonteinpomp Vorst

3. Verwarmingselement
Door de watertemperatuur te verhogen.Onder het drijflichaam hangt de verwarmingselement, deze zorgt ervoor dat het water temperatuur rondom de drijver verhoogt wordt. De Icefree Thermo 200 en de Icefree Thermo 300 zijn opties met verschillende wattages.

Verwarming Vorst