Koi - Tancho

Tancho

Een koivariëteit met de prefix Tancho kenmerkt zich doordat er sprake is van een rode bol op het hoofd, zonder dat er elders op het lichaam van de koi een rood patroon aanwezig is. Tancho is een verwijzing naar de Japanse (en Chinese) kraanvogel met deze naam. Deze elegante witte vogel heeft gedeeltelijk zwarte vleugels, een zwarte hals en zwarte poten. Boven op de kop siert een rode bol. 

Iedere variëteit waarop zich als enig rood patroon een rode bol op de kop bevindt kan de prefix Tancho krijgen. Een Goromo die geheel wit is met uitsluitsel van de rode bol op het hoofd (met daarin een zwarte tekening) mogen we dus Tancho Goromo noemen. Zo bestaan er bijvoorbeeld ook Tancho Kujaku, Tancho Sanke en Tancho Goshiki.

Chauvinisme

U kunt zich wellicht voorstellen dat de Tancho variëteiten (vooral de Tancho Kohaku) razend populair zijn in Japan, vanwege de gelijkenis met de Japanse vlag (een witte vlag met een rode bol). 

Showklasse Tancho

Toch behoren niet alle koi met het prefix Tancho tot de showklasse Tancho. Dit vraagt enige uitleg. Op koishows worden alle variëteiten onderverdeeld in showklassen. Binnen een showklasse worden de onderlinge prijzen verdeeld. De showklasse “Utsurimono” bijvoorbeeld bestaat uit de variëteiten Shiro Utsuri, Hi Utsuri en Ki Utsuri. De afspraak bij de showklasse “Tancho” is dat alleen de Tancho Kohaku, Tancho Sanke en Tancho Showa tot deze klasse mogen worden gerekend. Soms wordt daar de Tancho Goshiki nog aan toegevoegd (afhankelijk van de showregelemeten die per show kunnen verschillen). Dit betekent dat bijvoorbeeld een Tancho Kujaku “gewoon” wordt ingedeeld in de klasse “metallic wagoi met een witte basis en een patroon” ofterwijl de “Hikari Moyomono” klasse, net als de normale Kujaku. De Showklasse Tancho is dus normaliter alleen voor de drie koningen Kohaku, Sanke en Showa. De Tancho Kohaku is dus een geheel witte vis met een rode bol op het hoofd. De Tancho Sanke is dus feitelijk een Shiro Bekko met als extraatje de rode bol op het hoofd en de Tancho Showa een Shiro Utsuri met een rode bol op het hoofd.

Maruten

Om de regels nog wat gecompliceerder te maken. Stel je hebt een Kohaku met een rode bol op het hoofd, maar elders op het lichaam ook nog een rood patroon. We mogen dit geen Tancho Kohaku noemen, want die titel is uitsluitend voor variëteiten die geen rood patroon elders op het lichaam hebben. Dit soort vissen krijgen het prefix “Maruten”. Zo bestaan er ook Maruten Sanke en Maruten Showa. Toch spreken we bij Maruten variëteiten, als we het over de koptekening hebben, nog steeds over de Tancho spot. De vis krijgt alleen het prefix Tancho niet mee (maar het prefix Maruten) en wordt dus niet ingedeeld in de Tancho showklasse.

Auteur: Joop van Tol (Koitoday)