Persoonlijk advies
Voor 21:00 besteld, morgen in huis
100 dagen bedenktijd
Veilig achteraf betalen
Persoonlijk advies
Klantenservice
Geopend van 10:00 tot 16:00

Nitriet (deel 2)

In Nitriet Deel 1 hebt u kunnen lezen dat een nitrietwaarde boven de 0,2 milligram per liter schadelijk is voor uw vissen. En te hoge concentratie nitriet kan uw vissen doen stikken. Mocht u een verhoogde nitrietwaarde meten, dan is het zaak om, afhankelijk van de ernst, maatregelen te nemen om de waarde snel te laten dalen en daarnaast de oorzaak op te sporen en te verhelpen.

Mogelijke oorzaken nietrietpiek

Een nitrietpiek kan ontstaan doordat:

  • We een nieuwe vijver hebben opgestart, waarvan het biologisch filter nog onvoldoende nitrificerende bacteriën bevat om het gevormde nitriet af te breken. Nitrietafbrekende bacteriën kunnen zich pas gaan vermeerderen als ammonia-afbrekende bacteriën hun werk hebben gedaan (een nitrietpiek volgt dan ook vaak na een ammonia-piek)
  • Ons biologisch filter te klein is (onvoldoende aanhechtingsoppervlak voor nitrificerende bacteriën) om het volledige aanbod van nitriet te kunnen verwerken.
  • We in het voorjaar te enthousiast zijn gaan voeren, terwijl het filter nog onvoldoende op gang is gekomen.
  • U uw visbestand fors hebt uitgebreid. Uw bacteriekolonie heeft tijd nodig om mee te groeien met het verhoogde voedselaanbod.
  • Er giftige medicatie is gebruikt waardoor de bacteriën in het filter zijn afgestorven.
  • Het filtermateriaal in de filter is vervangen, waardoor de boel opnieuw moet opstarten.
  • De water- en/of luchtpomp is uitgevallen, waardoor de bacteriën geen voedselaanbod krijgen of waardoor zuurstofgebrek ontstaat.
  • Er onvoldoende water is ververst, waardoor de KH is opgebruikt. Hierdoor is een pH crash ontstaan, waardoor de bacteriën zijn afgestorven.
  • Het filter droog is komen te staan, waardoor de bacteriën zijn afgestorven.

Er kan dus best veel misgaan, wees hier alert op!

Wat te doen bij een nitrietpiek?

Naast het oplossen van de oorzaak is stap één natuurlijk flink water verversen en goed beluchten. Wanneer de nitrietpiek echter oploop naar boven de 0,4 milligram per liter, zou ik adviseren om 1 tot 1,5 kilo zout per kuub vijverwater toe te voegen. Dit lijkt misschien veel, maar is relatief maar heel weinig. Ter vergelijk; In zeewater zit bijvoorbeeld meer dan dertig kilo zout per kubieke meter. Wees hier dus niet angstig of terughoudend in. 20 kuub in de vijver en een nitrietwaarde van boven de 0,4 mg/l, dan 20-30 kilo zout in die vijver!

Dit zout verlaagt de nitrietwaarde niet, maar voorkomt dat de vissen stikken als gevolg van zuurstofgebrek. In deel 1 van dit artikel heb ik immers uitgelegd dat nitriet zich hecht aan de rode bloedlichaampjes, waardoor zuurstoftransport naar de organen wordt bemoeilijkt. Zout lost in water op tot een Natrium-ion (Na+) en een Chloride-ion (Cl-), waarbij het chloride-ion hier van belang is. Zowel chloride-ionen als nitriet-ionen worden namelijk via de kieuwen opgenomen uit het passerende water en komen zo in de bloedbaan van de vis. Ook chloride-ionen kunnen zich binden met rode bloedlichaampjes. Doordat er meer chloride-ionen (Cl-) in het water zitten, worden er minder nitriet-ionen (NO2-) gebonden (concurrentie). Chloride-ionen belemmeren, in tegenstelling tot de nitriet-ionen, de opname van zuurstof niet. Wanneer we bijvoorbeeld zorgen dat er tienmaal meer chloride-ionen in het water aanwezig zijn dan nitriet-ionen, dan maken we het probleem al een factor tien kleiner. Hierdoor hebt u meer tijd om het filter weer “up and running” te krijgen. Wanneer de nitrietwaarde daadwerkelijk begint te dalen, dan kun u door uw reguliere verversingen het zoutgehalte weer naar beneden brengen. Zolang dit niet het geval is zult u voor iedere kuub water dat u ververst 1 tot 1,5 kilo moeten nadoseren.

Auteur: Joop van Tol (Koitoday)

Vijverleven

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies.

cookievoorkeuren

Om u beter en persoonlijker van dienst te zijn, maken we gebruik van cookies en vergelijkbare technieken. Wij en derde partijen gebruiken de cookies om uw internetgedrag op onze website te volgen. Meer informatie vindt u op onze privacybeleidspagina.