Ochiba Shigure

De Ochiba Shigure, meestal afgekort tot Ochiba of zelfs Ochi, is de belangrijkste (lees: meest populaire) variëteit uit de Kawari Moyomono klasse, waaronder zij op wedstrijden wordt ingedeeld. Kawari betekent restgroep en Moyomono staat voor vissen met een patroon. Hieronder vallen dus alle koi met een patroon, die nog niet in andere klassen met een patroon zijn ingedeeld, zoals bijvoorbeeld Bekko en Utsurimono. Ochiba Shigure is een kruising tussen Soragoi (een egaal grijsblauwe koi) en Chagoi (Cha is Japans voor thee, dus dit betreft een egale theekleurige (bruine) koi).

Oorsprong

Ochiba Shigure wordt vaak vertaald als “herftbladeren op het water”. Hoewel dit mooi de lading dekt als je de vis in ogenschouw neemt, is dit strikt genomen niet helemaal correct. Het eerste exemplaar werd begin 60er jaren gekweekt door Mutou Shouchi, een kweker die gelegen ligt in het zuiden van Japan. Ik had de eer deze man zelf naar de oorsprong van deze variëteit te vragen. Ochiba, zo leerde hij mij, staat voor vallende bladeren van de Japanse Esdoorn. Tot zover volkomen logisch, omdat het bruine patroon van deze vis daar veel van weg heeft. Dan zal Shigure wel water betekenen dacht ik. Dit deel van de naam heeft de kweker echter achter Ochiba geplakt omdat er toentertijd vaak een liedje genaamd Shigure op de radio te horen was en waarvan Mutou san erg was gecharmeerd. Het had wat hem betreft niets met het uiterlijk van deze variëteit te maken maar klonk wel lekker. Shigure is een term die slaat op de regen die elk jaar bij de overgang van herfst naar winter vanaf de noordkust wordt aangevoerd, een beetje vergelijkbaar met de “Mistral” in Frankrijk. Een betere vertaling die je ook wel hoort voor Ochiba Shigure is dan ook “Regendruppels op een herfstblad”.

Eisen

Aan een mooie Ochiba worden de volgende eisen gesteld. Naast uiteraard een goede body en huidkwaliteit is het belangrijk dat het bruine patroon mooi over de koi verdeeld is (balans) en de patronen niet te klein zijn. Idealiter zo’n beetje het patroon van een goede Kohaku. Het bruine patroon mag ook in de vinaanzet van de borstvinnen voorkomen (motocha), maar dan wel aan allebei de kanten (balans). Verder is een mooie nettekening (anime) erg belangrijk. Dit betreft een donkere lijn om elke schub, welke ontstaat door de donkere huid (fukurin) tussen de schubben. Verder moet het patroon egaal van kleur zijn over de gehele vis. Dit geldt ook voor de onderliggende basiskleur (grijsblauw).

Afgeleide variëteiten

Natuurlijk zijn er van Ochiba Shigure ook een Doitsu, GinRin en Metallic variant verkrijgbaar. Met name GinRin kan erg mooi zijn op deze variëteit en benadrukt de betekenis van druppels op een herfstblad. De metallic variant is pas aan het begin van deze eeuw ontstaan en wordt Kochane Ochiba Shigure genoemd. Hier is nog wel een stukje ontwikkeling en verbetering mogelijk. Sinds enkele jaren is er ook een lichtere variant ontwikkeld. Dit is de Koyo. Hierbij is de Soragoi niet met een Chagoi, maar met een Kigoi (Gele koi) gekruist, waardoor het bruin meer naar geel neigt en het grijsblauw meer richting lichtgrijs. Deze variëteit maakt momenteel een sterke opmars door.

Ochiba Shigure Ochiba Shigure GinRin Koyo

Auteur: Joop van Tol (Koitoday)