Regen water in de vijver

Regenwater in de vijver

In de herfst- en winter- en zelfs de zomer zal er veel regenwater in de vijver terechtkomen. Dit heeft als gevolg dat er minder mineralen in het vijverwater komen en dat de hardheid naar beneden gaat. Regenwater is namelijk erg zacht en bevat geen mineralen.

Hardheid van het vijverwater

De hardheid van het vijverwater wordt uitgerukt in de GH-waarde. De GH-waarde wordt uitgedrukt in Duitse Hardheidsgraden (DH). Een juiste waterhardheid schommelt tussen de 8 en 12 °DH. Regenwater is erg zacht en wanneer er veel regen valt, zal de hardheid van de vijver dus achteruit gaan.

Gevolgen van het regenwater voor vijverplanten

De zuurstofplanten in de vijver hebben behoefte aan een hoge waterhardheid. Hoe zachter het water, hoe slechter het is voor de planten. Bij een lage zachtheid kunnen de planten in het voorjaar minder goed uitlopen, waardoor het zuurstofgehalte in de vijver op dat moment te laag wordt. Hierdoor kunnen algen sneller groeien en zal het vijverwater troebel worden. Voeg in het najaar extra mineralen toe aan het water, zodat de planten in het voorjaar goed kunnen uitlopen.

Secret GH Plus en Mineral+ 

GH Plus en Mineral+ zijn zeer werkzame middelen om de totale hardheid van het vijverwater te verhogen. Bij GH Plus wordt deze hardheid voornamelijk gevormd door de calcium- en magnesiumsulfaten. Mineral bevat uitsluitend natuurlijke mineralen en sporenelementen, is milieuvriendelijk en geschikt voor ecologisch verantwoord vijveronderhoud. Beide middelen zorgen voor belangrijke mineralen. Deze mineralen zorgen er voor dat het milieu stabiel blijft, de waterplanten groeien en de bodembacteriën zich kunnen ontwikkelen.

Gh plus Mineral

Vijverwater waardes testen

Het is belangrijk om regelmatig het vijverwater te testen, zodat u weet of de PH, GH en KH waardes goed zijn, of dat u moet ingrijpen. We hebben een aantal testsets te koop in onze webshop.

Test set