Verschijningsvormen van koi.

Verschijningsvormen van koi

Koi kunnen we qua verschijningsvorm in bepaalde categorieën onderverdelen. Ik doel dan niet op de vele variëteiten die we kennen en die veelal door kleur en patroon worden bepaald, maar eigenlijk de “laag” daarboven.

Wagoi:

Wagoi zijn volschub koi. Met deze verschijningsvorm is de koihobby begonnen. Rijstboeren uit Niigata (Japan) hielden geschubde karpers in houten bakken onder het huis als aanvulling op hun dieet van voornamelijk rijst. Soms zat daar een kleurmutatie tussen, bijvoorbeeld een bruine karper met een paar gele vlekken. Hiermee is men verder gaan kweken en ontstond Nishikigoi (in de volksmond afgekort tot koi), wat letterlijk vertaald “gekleurde karper” betekent.

Doitsu:

Doitsu zijn schubarme of schubloze karpers. Deze verschijningsvorm heeft geen schubben, of alleen schubben langs de lateraallijn en/of langs de rugvin. Doitsu betekent Duits in het Japans en verwijst daarmee naar de herkomst. Het Japanse departement van visserij heeft namelijk eind 19e eeuw in een klooster in het Duitstalige Oostenrijk een aantal lederkapers en spiegelkarpers aangekocht. Deze waren bedoeld om schubloze consumptiekarpers mee te gaan kweken in Japan. Ze hadden namelijk als voordeel dat ze makkelijker te bereiden waren (er hoeven geen schubben te worden verwijderd) en ze bezaten meer “vlees” van de geschubde variant. Natuurlijk werden deze Doitsu ook in de Nishikigoi lijnen ingekweekt en onstonden de Doitsu koi.

Hikari

Dit betreffen metallic wagoi. Deze verschijningsvorm is rond 1920 ontstaan. Sawata Aoki, een hobby kweker, hoorde dat er een bijzondere karper was gevangen in een rivier. Het zou gaan om een karper met “gouden” strepen in de rugvin. Aoki ging naar dit bijzondere “natuurverschijnsel” kijken en kocht de vis voor een hoog bedrag aan. Door hiermee selectief te gaan kweken, ontstonden de eerste Hikari (metallic) koi. Uiteraard werden deze metallic vissen ook in de Doitsu lijnen ingekweekt zodat er ook Doitsu Hikari koi worden geproduceerd.

Hiragana

Hiragana betreffen koi met lange vinnen. Ze staan beter bekend onder de naam butterfly of Longfin. Door selectief te kweken met vissen met grote vinnen om zo tot steeds langere vinnen te komen, is deze verschijningsvorm langzamerhand ontstaan. Overigens met wisselend enthousiasme onder de “traditionele” koiliefhebbers ontvangen. Ze komen zowel in Wagoi, Doitsu en Hikarivorm voor.

Bonsai:

Bonsai koi zijn specifiek gekweekt om in aquaria te houden. Het zijn dus (bewust) slechte groeiers die vaak wel in de breedte groeien, waardoor ze een beetje een ballonvormige bodyshape krijgen. De gemiddelde koiliefhebber wordt hier niet enthousiast van, maar er zijn liefhebbers, dus ze worden gekweekt.

Auteur: Joop van Tol (Koitoday)