Vijverstofzuiger

Vijverstofzuiger

Wat is het nut van een vijverstofzuiger vraag je je misschien af? We hebben mooie vijvers met waar nodig een filter systeem, dus is een waterstofzuiger niet overbodig?
In werkelijkheid komt er veel vervuiling in je vijver die je filter en je planten niet (snel) genoeg kunnen verwerken. Denk hierbij aan blad, takjes of vervuiling die zich tussen de steentjes ophoopt.

Wat doet een vijverstofzuiger

Met een vijverstofzuiger kun je eenvoudig grovere vervuiling uit je vijver, (planten)filter of waterval zuigen. Een voordeel hiervan is dat je vijver het zelf niet hoeft te verwerken. Wat er niet in zit zorgt ook niet voor overlast. Daarnaast heb je altijd een nette vijver, zonder vervelende troep en blaadjes in je vijver. Een nadeel is wel dat een vijverstofzuiger geen verschil maakt tussen blad en substraat. Dus alles wat voor de zuigmond komt zuigt die op, dit is wel op te vangen met de verschillende zuigmonden die erbij geleverd worden.

Diverse modellen vijverstofzuigers

De meest gekozen en verkochte stofzuigers zijn de waterstofzuigers van het merk Oase. Deze staan bekend om hun betrouwbaarheid, kwaliteit en het voordeel dat je onderdelen los kunt verkrijgen. Zoals gezegd wordt een stofzuiger ingezet voor het grove werk. Dan is het fijn dat je losse onderdelen kunt bestellen indien nodig.

De stofzuigers op een rij van Oase

Oase Pondovac Classic

De classis is het eerste instapmodel. Deze is zeer betrouwbaar en doet wat die moet doen zonder poespas. De stofzuiger is voorzien van 4 losse buizen van ieder 50cm. Hier is eenvoudig een steel van in totaal 200cm van te maken. Het voordeel van deze stofzuiger is dat die zeer compact is met een afmeting van 37 x 37 x 58 cm. Een nadeel is dat wanneer de opvangbak vol is deze eerst weer geleegd moet worden, alvorens je weer verder kunt zuigen. Dit kan d.m.v. een afsluitdop of via de afvoerslang.
Deze stofzuiger adviseren wij bij vijvers tot een grote van ongeveer 5m3 of minder diepe (spiegel)vijvers. Niet omdat die grotere vijvers niet aankan, maar meer qua gebruikersgemak en snelheid.

Oase pondovac 3

Aan het uiterlijk zie je direct dat de Oase Pondovac 3 geschikter is voor het zwaardere werk. De stofzuiger is voorzien van kunststof wielen, waardoor de pondovac 3 eenvoudig te transporteren is. Verder is deze stofzuiger voorzien van 4 kunststof aanzuigbuizen, een 4 meter zuigslang en een 2,5 meter lange afvoerslang. Het grote voordeel zit hem in de motorkop. De Pondovac 3 is namelijk voorzien van 1600 watt motor die 4.000 liter per uur kan verpompen. De motor kan tegelijkertijd zowel zuigen als afpompen waardoor je niet hoeft te wachten tot het reservoir leeg is. Op die manier kun je doorzuigen en de klus snelle klaren, wat wenselijk is bij de grotere vijvers.

Oase Pondovac 4

De Pondovac 4 van Oase is de verbeterde versie van de Pondovac 3. Een sterkere motor van 1700 watt goed voor 5.000 liter per uur. Voorzien van aluminium buizen en 5 meter zuigslang. Verder is de Pondovac 4 vergelijkbaar qua werking ten op zichte van zijn voorganger. Zowel de pondovac 3 en 4 zijn voorzien van diverse hulpstukken om op de zuigbuis te plaaten, om bijv. draadalg of substraat te reiningen. Heeft de pondovac 4 ook nadelen? Wel degelijk, de afvoerslang kun je niet verlengen en de machine moet altijd boven waterniveau staan. Wanneer er weerstand komt op de afvoer, dus wanneer het water kan niet vrij weggepompt kan worden, heeft de waterstofzuiger moeite.

Oase Pondovac 5

Wanneer je echt op zoek bent naar een top waterstofzuiger voor je vijver, dan is de Pondovac 5 wellicht een goede oplossing. Deze krachtpatser is voorzien van 1700 watt motor die 8.000 liter per uur verwerkt. Onderin het reservoir ligt een grote pomp om het opgezogen water af te voeren. Hierdoor kun je over lange afstanden tot zelfs 20 meter het vuile water afvoeren. De Pondovac 5 is de waterstofzuiger voor grotere (zwem)vijvers, en is nog uitbreidbaar met een drijvende slang i.c.m. een telescopische steel van maar liefst 4,8 meter lang!

Kortom, er is voor elke situatie een waterstofzuiger. Alles valt en staat met grote van je vijver en de snelheid waarmee je wilt werken.

Naast Oase zijn er ook nog andere vijverstofzuigers te verkrijgen, het complete assortiment vind je hier

Oase Pondovac Classic Vijverstofzuiger Oase Pondovac 3 Vijverstofzuiger
Oase Pondovac  Vijverstofzuiger Oase Pondovac Classic Vijverstofzuiger