Waterkwaliteit: Actieve Kool

Wat is het?

Steeds vaker lees je dat actieve kool in vijversystemen wordt toegepast. Het is in de siervissenwereld echter niet nieuw en wordt al veel langer in aquaria gebruikt. Actieve kool is een behandelde koolstof (als basis wordt meestal steenkool gebruikt) met als doel; zuivering door adsorptie. Door de fijne structuur (poriën) kan het moleculen aan zich binden die worden aangetrokken door de kool. Het wordt onder andere toegepast in luchtbehandelingssystemen, afzuigkappen, gasmaskers en in de waterzuivering. Het wordt echter ook toegepast in de geneeskunde, door het in de vorm van pillen of capsules in te nemen bij bijvoorbeeld een voedselvergiftiging. Er zijn vele processen en basismaterialen om kool te activeren waarbij afhankelijk van de methode verschillende stoffen kunnen worden gebonden. Actieve kool kun je niet zelf regenereren, zoals dat bijvoorbeeld bij zeoliet of nitraathars wel kan. Als het verzadigd is moet je het vervangen. Dit is uiteraard afhankelijk van de vervuiling van de vijver en de hoeveelheid actieve kool die je gebruikt.

Aanvulling op filterinstallatie.

Actieve kool is bedoeld als aanvulling op je bestaande filterinstallatie, niet als vervanger van het materiaal waarop je nitrificerende bacteriën hun werk moeten doen. Het grootste effect dat je zult zien is dat het water heel helder wordt. Kleurstoffen die het water een wat gelige of bruine kleur geven worden namelijk afgevangen door de kool. Daarnaast is actieve kool geschikt om gifstoffen uit de vijver te verwijderen. Het kan bijvoorbeeld restmedicatie opnemen na een behandeling. Mocht je besluiten om in de vijver te behandelen, dan is het natuurlijk zaak om de actieve kool tijdelijk te verwijderen, omdat dit anders de werking van d medicatie tenietdoet. Na de behandeltermijn kun je het dan weer terugplaatsen om restmedicatie en de eventuele verkleuring die da veroorzaakt te verwijderen

Gebruik.

Actieve kool voor de vijver heeft een fijne korrelstructuur en brokkelt makkelijk af. Dit wil je niet los in je vijver hebben. Plaats de actieve kool daarom eerst in speciale waterdoorlatende zak. Ook een panty kan goede diensten bewijzen. Het veroorzaakt veel losse koolstof, doordat de korrels tegen elkaar schuren tijdens vervoer en verwerking. Spoel de waterdoorlatende zak met kool voorafgaand aan het gebruik in de vijver daarom goed af, door het bijvoorbeeld een paar keer in een emmer water te dompelen en goed uit te schudden. Plaats de zak op een plaats waar veel water langs stroomt, idealiter aan het einde van je filterlijn, omdat het water daar is ontdaan van vaste deeltjes en de kool minder snel dichtslibt.

Filterkool Filterkool

Auteur: Joop van Tol (Koitoday)