Welk koivoer is het beste voor mijn vissen?

Er is veel informatie op het internet te vinden over Koivoer. We begrijpen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Waar het in werkelijkheid om gaat, is het beste voer voor je Koi. Je vissen dienen de juiste voeding aangeboden te krijgen, welke ze ook daadwerkelijk nodig hebben. Daarnaast is het belangrijk dat de belasting van het vijverwater minimaal is, dus de voeropname van vissen moet goed zijn.

Welk koivoer kun je het beste voor je vissen kopen

Wat is goed koivoer?

Om deze vraag te beantwoorden, is het belangrijk te weten wat voor doel je met je Koi hebt. Een vis van het tuincentrum kun je het duurste voer geven, echter de kans blijft klein dat deze een prijs op een koishow gaat winnen. Waarschijnlijk is dit ook niet je bedoeling. Belangrijker is dan dat je de Koi het voer aanbiedt wat deze nodig heeft. Daarnaast is het beste koivoer ook afhankelijk van je budget, bezetting, de leeftijd van de Koi en de omstandigheden waarin je Koi zich bevindt.

Bijvoeren

Wanneer de vissen in een natuurlijke vijver zwemmen, is er veel natuurlijk voedsel aanwezig. Deze vissen hoef je enkel bij te voeren. Welk koivoer je hiervoor kunt gebruiken, is bijvoorbeeld Sanikoi. Dit is een wat goedkoper kwaliteitsvoer, maar het beste voer voor koi wanneer het om bijvoeren gaat. Sanikoi is in diverse soorten en maten te verkrijgen, voor ieder Koi wat wils.

Bijvoeren met kwaliteitsvoer kan uitstekend met het koivoer van Sanikoi

Koivoer met een hogere voedingswaarde

Wanneer je duurdere Tosai (eenjarige Koi) hebt zwemmen, heb je hier waarschijnlijk een plan mee. Meestal wil je in de eerste jaren lengte en body ontwikkelen. Het beste voer voor Koi in deze situatie is koivoer met hogere voedingswaarde. Je verwacht dat de prijs van dit Koivoer direct een stuk hoger ligt, maar met Himitsu Koifood is dit niet het geval. Himitsu biedt je drie verschillende soorten, een ‘Spring’ voor het voorjaar/najaar, een ‘Summer’ voor de betere groeiperiodes en een ‘Winter’ om de koude periode te overbruggen.

Het beste koivoer voor gezonde vissen

Naast groei, is gezondheid ook een belangrijk item. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van je vissen kunnen genieten. Welk koivoer is het meest geschikt hiervoor? Het voer van Kiyomizu heeft diverse (extra) toevoegingen voor gezonde vissen, zoals:

  • Hoog verteerbaar eiwit
  • Pre- en probiotica
  • Organisch gebonden vitamines en mineralen
  • Speciale algenproducten die bouwstenen bieden voor Omega 3
  • Montmorilloniet klei
  • Gistextracten
  • Digestie-verbeterende ingrediënten

Kiyomizu heeft gekozen voor simpelheid en hebben drie soorten koivoer in hun assortiment opgenomen:

  • JUNIOR: dit koivoer is speciaal ontwikkeld voor de jongere Koi; 4,5 mm korrel
  • ADULT: dit koivoer is geschikt voor wat grotere vissen tot 55 – 60 cm; 6 mm korrel
  • JUMBO: dit koivoer is geschikt voor de grote Koi, welke al wat ouder zijn; een unieke grootte van 8 mm korrel
Wat is het beste koivoer voor gezonde vissen

Waterkwaliteit is belangrijk

Naast alles wat hierboven beschreven staat, blijft je waterkwaliteit het belangrijkste voor de Koi. Een Koi voelt zich alleen happy wanneer zijn omgeving optimaal is. Wist je trouwens dat een volwassen Koi dagelijks een emmer vol plast? Naast het voer wat je de Koi geeft, is dan ook belangrijk je het vijverwater regelmatig test.

Hoeveel koivoer hebben mijn vissen nodig?

Hoeveel je de Koi dient te voeren is een veel gestelde vraag, die eigenlijk heel simpel beantwoord kan worden. Als je verschillende formaten Koi in je vijver hebt zwemmen, raden we je aan te beginnen met het voeren van de grootste pellets. Wacht tot de grotere Koi hun eerste happen nemen en beginnen te kauwen (2-4 minuten gemiddeld), voordat je de kleinere pellets voert. Je kunt dit een paar keer herhalen, maar hou een totale voedertijd van 10 minuten per dag aan. Tijdens de zomer kun je 2 tot 3 keer per dag voeren.