Yamabuki Ogon

Wanneer we het hebben over de populairste eenkleurige metallic vissen, dan is naast Purachina (Platinum Ogon), de Yamabuki Ogon er eentje die zeker in de top drie thuishoort. Yamabuki is een geheel gele (gouden) metallic koi. Feitelijk de metallic variant van de Kigoi (een niet metallic, gele wagoi). Daar waar de niet metallic variant van Purachina (Shiro Muji) niet populair is, is de niet metallic variant van Yamabuki dat zeker wel. Met name de moeilijk verkrijgbare Akame Kigoi is een gewilde vis. Akame staat voor rode oogjes. Het is daarbij dus een soort van albino-variant van kigoi, kortom een gele vis met rode ogen. Yamabuki Ogon valt onder de showklasse Hikari Mujimono (metallic wagoi zonder patroon)

Ontstaan

Zoals in het artikel over Purachina is aangegeven stammen alle metallic koivarianten af van de door Sawata Aoki aangekochte kleurmutant die in de jaren ’20 van de vorige eeuw is gevangen in een rivier. Deze mutant had enkele “gouden strepen” in de rugvin. Halverwege de jaren ’50 produceerde Aoki zijn eerste Yamabuki, logischerwijs door een Purachina te kruisen met een Kigoi. De naam dankt Yamabuki aan een gele, wilde roos die in Japan groeit tussen de bergen, langs de rivieren. Letterlijk vertaald betekent het zoiets als “frisse adem in de bergen”. De later opgerichte Aoki Koifarm staat nog steeds te boek als één van de toonaangevende Japanse kwekers op het gebied van Hikari (metallic) varianten.

Yamabuki Ogon School

Populariteit

Vanwege de groeipotentie en de gouden kleur die bij goede exemplaren in het zonlicht een zeer fraaie aanbik geven, is de Yamabuki bijzonder populair. Juist in een vijver met vooral Go-Sanke, zoals die in Japan veel voorkomen, is het een echte blikvanger die een mooi contrast vormt met de rood/wit/zwarte kleuren van deze groep. Zeker de exemplaren van meer dan 80 centimeter zijn zeer indrukwekkend. Izumya is al decennia de toonaangevende koifarm op het gebied van Yamabuki. Senichi Mano, de kweker, heeft zich verregaand gespecialiseerd en het produceren van jumbo Yamabuki met een prachtige intense goudgele kleur.

Eisen

Iedere afwijking in de body en huidkwaliteit wordt bij eenkleurige vissen genadeloos afgestraft als we deze vissen beoordelen. Er is immers geen patroon dat mankementjes kan camoufleren (afleiding) en kleurverloop is als een doorn in het oog. We willen dus graag één kleurteint over het gehele lichaam en een body waaraan alles klopt (vorm, grootte en symmetrie van de vinnen, mooi op lijn liggende schubben en een glans over het gehele lichaam). Het fukurin (Dit is de huid tussen de schubben) veroorzaakt de glans en is extreem belangrijk. Tip bij het kopen van een Yamabuki: Kies voor een lichte variant, donkergele exemplaren ontwikkelen vaak oranje vlekken naarmate ze groter en ouder worden.

Varianten

Uiteraard is er ook een doitsu (schubarme) variëteit van de Yamabuki gekweekt en één met ginrin. Deze zie je niet vaak en zijn aanmerkelijk minder populair dan de Yamabuki als wagoi (geschubt en zonder gingin).

Als we de geheel gele koi dus op een rijtje zetten krijgen we de volgende zes variëteiten:
Wagoi, niet metallic: Kigoi
Wagoi, metallic: Yamabuki Ogon
Doitsu, niet metallic: Doitsu Kigoi
Doitsu, metallic: Doitsu Yamabuki Ogon
Wagoi, niet metallic met ginrin: GinRin Kigoi
Wagoi, metallic, met ginrin: GinRin Yamabuki Ogon

Kigoi Yamabuki Ogon

Auteur: Joop van Tol (www.koitoday.nl)

Gun jij jouw mooie koi het beste voer?

Voer