Besmetting

Besmetting

In eerdere artikelen hebben we gezien dat een slechte waterkwaliteit/watersamenstelling en stress ziekteveroorzakers zijn in de vijver. Een derde belangrijke ziekteverwekker is besmetting. Besmetting wil zeggen dat het ene organisme drager is van een ziekteverwekker en dat deze ziekteverwekker wordt overgedragen aan een ander organisme. Een flink aantal ziektes onder vijvervissen zijn namelijk overdraagbaar. De meeste vormen van besmetting kunnen we echter voorkomen door het nemen van de juiste maatregelen.

Overdracht van ziekteverwekkers, zoals parasieten, bacteriën en virussen kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • Overdracht van vis op vis, doordat zieke vissen in contact komen met niet zieke vissen.
  • Overdracht via het water, doordat besmet water in contact komt met niet besmet water
  • Overdracht via materiaal, doordat materiaal uit besmet water wordt gebruikt in niet besmet water.
  • Overdracht via migrerende dieren, doordat dieren uit besmet water zich verplaatsen naar niet besmet water.

Geen paniek

Nu moeten we het risico van besmetting niet overschatten en niet te panisch reageren als bijvoorbeeld een kikker of een eend zich van de ene vijver naar de andere vijver verplaatst. Een gezonde vis in een gezonde vijver is meestal prima in staat om een eventueel meeliftend parasietje de baas te kunnen, als gevolg van zijn sterke algemene weerstand. Het is een utopie om te denken dat je, je vijver parasietvrij kunt houden. In elke vijver, hoe gezond ook, zitten wel wat ziekteverwekkers, waar een gezonde vis over het algemeen prima weerstand tegen kan bieden. Het wordt pas een probleem als de vissen verzwakken doordat de omstandigheden niet optimaal meer zijn. Hierdoor worden ze vatbaarder voor een massale uitbraak van de ziekteverwekker. Daarnaast bestaan er enkele primaire ziekteverwekkers. Dit zijn ziekteverwekkers die ook gemakkelijk een gezond organisme kunnen besmetten, dus zonder dat er sprake is van verzwakking. Een voorbeeld hiervan is het Koi Herpes Virus (KHV).

Preventieve maatregelen

We zullen dus moeten proberen om een uitbraak zoveel mogelijk te voorkomen. Je moet de kat niet op het spek binden. Om besmetting zoveel mogelijk uit te sluiten zijn de volgende preventieve maatregelen aan te raden:

Houd de omstandigheden waaronder de vissen worden gehouden zo optimaal mogelijk, waardoor een gezonde populatie ontstaat met een hoge algemene weerstand.

  • Voorkom stress en beschadiging van de vissen, dit verlaagt namelijk de weerstand.
  • Plaats nieuwe vissen eerst in quarantaine. Dit is vooral belangrijk om een uitbraak van primaire ziekteverwekkers in de vijver te voorkomen. De quarantaineprocedure schets ik in een volgend artikel.
  • Gebruik materiaal (netten, filtermateriaal, pompen, planten en dergelijke) niet in verschillende vijvers, of ontsmet ze eerst, voor je ze in een andere vijver gebruikt.
  • Zorg dat er geen water van de ene in de andere vijver terecht komt.

Auteur: Joop van Tol (Koitoday)