Koi Kopen (deel 1)

Koi Kopen (deel 1)

Eén van de leukste onderdelen van de koihobby is natuurlijk het uitzoeken van een nieuwe bewoner voor je vijver. Toch kunt u hierbij wel eens van een koude kermis thuiskomen wanneer u dingen over het hoofd heeft gezien, die pas bij een nadere inspectie thuis aan het licht komen of wanneer de koi zich heel anders ontwikkelt dan u zich had voorgesteld. U bent niet de eerste die thuiskomt met een koi met maar één oog. In een aantal artikelen ga ik u proberen tips te geven, die u kunt gebruiken bij het uitzoeken van een nieuwe aanwinst voor de vijver.

Jureren
Bij het jureren van koi op een koishow zijn vier aspecten van belang:

  • De body (betreft de lichaamsvorm van de koi)
  • De huidkwaliteit (intensiteit van de kleuren)
  • Het patroon
  • De “overall” apperance (de elegantie van de koi)

Hoewel u wellicht nooit van plan zult zijn om aan een koishow deel te nemen, loont het toch de moeite om je een beetje te verdiepen in deze vier aspecten, die een koi kunnen maken of breken. Zeker bij het kopen van jonge koi word je vaak verleid door een mooi patroon en let je niet goed op de lichaamsvorm en huidkwaliteit, waardoor de vis bij het groter worden wel eens vies kan gaan tegenvallen. Wat heb je aan een leuk patroon als de vis scheef blijkt te zijn of als de kleuren vervagen? Precies; niets! Veel leed is te voorkomen als u zich houdt aan een aantal basisvoorwaarden waaraan een potentiële koi moet voldoen. Natuurlijk valt niet alles te voorspellen, maar dat maakt het volgen van de ontwikkeling van een koi alleen maar spannend.


Koi, dat zijn toch die absurd dure vissen?
Goede koi zijn duur, maar als je binnen jouw prijsklasse de beste vis uit een verkoopbak kunt selecteren, haal je het maximale rendement (lees: plezier) uit die vis. Het hoeven niet altijd Grand Champions te zijn van tienduizenden euro’s per stuk, maar u wilt wel graag waar voor uw geld. Duidelijk mag zijn dat je van een tosai (éénjarige vis) van 15 euro doorgaans minder kunt verwachten dan van een tosai van 500 euro. Als de prijs/kwaliteit verhouding maar goed is heeft u altijd waar voor uw geld. Kleine of grote beurs. Daarbij natuurlijk opgemerkt, dat de waarde van koi niet altijd in geld kan worden uitgedrukt. Ik ken veel mensen die hun eerste (oerlelijke) koi nooit weg zullen doen, puur vanwege de emotionele waarde, of dat ze dat dikkertje niet kwijt willen omdat hij altijd als eerste uit de hand komt eten. Tot slot wil ik nog benadrukken dat deze artikelenreeks niet bedoeld is om uw smaak te beïnvloeden, uiteindelijk moet u kopen wat ú mooi vindt. U moet immers jaren tegen die vis aankijken. Neen, deze reeks is slechts bedoeld om u te behoeden voor fouten, waardoor u later spijt krijgt van uw aankoop.

Wordt vervolgt!

Auteur: Joop van Tol (Koitoday)