Koi varieteiten : Asagi en Shusui

Asagi

Een Asagi is een geschubde koi (wagoi) met een witte (shiroji) basiskleur, die boven de lateraallijn een blauwe (indigo) kleur heeft en onder de lateraallijn idealiter een rood patroon. Het rode patroon strekt zich soms uit tot boven de lateraallijn en op de kop. Dit is geen minpunt in de beoordeling. Sterker nog, het kan de vis aantrekkelijker maken. De blauwe indigokleur wordt veroorzaakt door de schubben (matsuba) en aangezien deze zijn ingebed in een witte ondergrond, vormt de witte basiskleur een mooi netpatroon om deze schubben. Dit netpatroon is een belangrijk onderdeel in de beoordeling van deze variëteit.

Stamvader

Asagi is de eerste echte karper die voor de sier werd gehouden. Asagi zou je hiermee als de stamvader van de koi kunnen betitelen. De Asagi ontstond als kleurvariant op de Magoi (de oerkarper, welke een door de rijstboeren in het Niigata gebergte als consumptievis werd gekweekt). De wat blauwige exemplaren werden aangehouden en hiermee werd verder gekweekt. Hier dankt Asagi uiteindelijk haar naam aan, want Asagi betekent letterlijk indigo, een specifieke benaming voor een bepaalde blauwteint.

Populariteit. 

Aangezien de Asagi genetisch zo dicht bij de oerkarper staat is het vaak een wat schichtige vis die snel in paniek raakt en daardoor moeilijk te vangen is. Mede hierdoor, maar ook vanwege het feit dat de vis door een aantal mensen als saai wordt ervaren, is de populariteit van deze variëteit in de loop der jaren afgenomen. Toch zijn er prachtige exemplaren te koop, hoewel deze zeldzaam zijn. Met name de wat lichtere varianten (Narumi Asagi) zijn gewild. In de loop der decennia zijn wat extra varianten van Asagi ontstaan, waarvan de meest opvallende de Yuki Asagi is. Yuki is Japans voor sneeuw. Bij deze variant is de indigo kleur verdwenen en vervangen door wit dat idealiter zo wit is als verse sneeuw. Dat deze variëteit de naam Asagi heeft behouden is opvallend, daar de indigo kleur geheel verdwenen is. 

Shusui

Veel beginnende hobbyisten realiseren zich niet dat Shusui de Doitsu (schubarme) variant is van Asagi. Op het eerste oog verschillen deze vissen namelijk sterk van elkaar. De introductie van Doitsu (ontstaan door het inkweken van spiegel- en lederkarpers) in de bestaande koivarianten begon met Shusui. Shusui was namelijk de eerste Doitsu variant binnen de koivariëteiten die het daglicht zag. Langere tijd was dit ook de enige Doitsu variant. Shusui kenmerkt zich door een witte basis met daarop langs de rugvin aan weerszijde een rij blauwe tot zwarte schubben en een rood patroon dat in ieder geval onder de lateraallijn, maar zich soms ook daarboven en over de kop uitstrekt. Doordat Shusui de eerste decennia de enige Doitsu was in het gehele koigamma werd deze ingedeeld bij de showklasse Asagie, welke daarna “Asagi en Shusui” is gaan heten. Tot op heden is dat nog steeds het geval met als gevolg dat Shusui de enige Doitsu variant is die niet in een van de Doitsu klassen wordt ingedeeld op koishows.

Asagi

Shusui

Auteur: Joop van Tol (Koitoday)