Het vijverontwerp van een natuurlijke vijver

vijver

Het vijverontwerp van een natuurlijke vijver

Je vijver ontwerpen kun je op vele verschillende manieren doen. Één ding moet je goed in gedachten houden. Om echt te genieten van je vijver, moet je er voor zorgen dat deze in het beeld van je tuin past.  Het is dus belangrijk dat je hier goed de tijd voor neemt!

Vijvers kun je indelen in twee categorieën, de strakke vijver en de natuurvijver. Wil jij een natuurvijver maken in je tuin? Dan zit je gebakken, want ik ga je nu meer vertellen over het aanleggen van een natuurvijver!

 

Ben je meer geïnteresseerd in het ontwerp van een strakke vijver? Geen probleem! Hier vind je  alles over het ontwerp van een strakke vijver.

Natuurvijvers kenmerken zich door de vloeiende overgang tussen vijver en tuin. Dat wil zeggen dat er gebruik gemaakt wordt van een moeras. Hierdoor is, als je het goed aanlegt, geen vijverfolie zichtbaar en lijkt de vijver één geworden met jouw tuin. Eigenlijk zoals je het ook in de natuur ziet. Vandaar dat er ook de naam ‘natuurvijver’ aan gegeven wordt. Vooral in de grotere tuinen geeft dit een prachtig gezicht.

Bij het maken van het vijverontwerp van jouw natuurvijver, kun je het best een aantal vaste stappen volgen. Deze stappen kun je als volgt indelen.

 

Als eerste is het verstandig een plattegrond te maken van jouw tuin en de vijver.

Op deze plattegrond teken je jouw tuin met daarin de vijver. Hier kun je jouw fantasie de vrije loop laten, maar houd er altijd rekening mee dat de vijver een onderdeel moet zijn van je tuin. Ook is de plaats van je vijver van groot belang. Het best kies je de plaats voor je vijver op een plek waar deze zo’n zes uur per dag van de zon kan genieten. Verder dien je op deze plattegrond ook rekening te houden met zaken zoals, waar loopt mijn riolering, moet er bestrating weg gehaald worden, lopen er elektrakabels door de tuin en heb ik last van grondwater? Zaken die belangrijk zijn in je vijverontwerp. Heb je deze zaken goed op papier dan scheelt dat je veel ergernis straks met het uitgraven van je vijver.

 

In de tweede stap maak je een doorsnede van jouw vijver.

Hierin teken je de plateau’s voor je vijverplanten en de verschillende dieptes van je vijver. Het is belangrijk dit goed te doen en te zorgen voor voldoende grote plateau’s met verschillende dieptes en maak je vijver op het diepste punt in ieder geval circa 80 tot 100cm diep. Hierdoor creëer voldoende ruimte voor je vijverplanten (onderdeel van je beplantingsplan welke ik later met je behandel) en voldoende diepte voor je vijvervissen.  Zorg er ook voor dat je de plateau’s goed vlak maakt. Dit lijkt voor de hand liggend, maar ik kom nog veel vijvers tegen waar dit niet het geval is. Met als gevolg dat plantmanden zo de vijver in ‘glijden’, met alle gevolgen van dien.

 

In de derde en laatste stap maak je het beplantingsplan voor jouw vijver.

In dit plan zet je alle planten die je wilt gebruiken in jouw vijver. Hier komen ook de verschillende dieptes weer om de hoek kijken. Niet alle vijverplanten kun je op de zelfde diepte zetten. Zo staan zuurstofplanten graag op een minimale diepte van 50 centimeter, de meeste lelie’s op 80 centimeter en bijvoorbeeld de gele lis op ongeveer 15 tot 20 centimeter diepte. Dit kun je naar eigen smaak inrichten, maar zorg wel dat je een aantal in ieder geval de volgende vijverplanten in je vijver plaatst.  Verder raad ik je aan om planten in groepen bij elkaar te zetten. Hierdoor behoudt je de rustige uitstraling van je vijver en zorg je er voor dat je vijver niet rommelig wordt.

zuurstofplanten

Zuurstofplanten in je vijver.

Deze zorgen dat het CO2 opgenomen wordt welke door de bacteriën geproduceerd worden en vervolgens geven de zuurstofplanten weer zuurstof af aan je vijverwater.  Het is belangrijk dat je in je beplantingsplan voldoende ruimte vrij houdt voor deze onmisbare planten. Het best plaats je 5 bossen zuurstofplanten per 1000 liter water.

 

Waterlelie.

De waterlelie zorgt voor schaduw in je vijver en geeft je vijver ook nog eens een prachtige uitstraling! Zorg er wel voor dat je ze in voldoende grote plantmanden zet. Hierdoor zorg je er voor dat de wortels van je waterlelie goed kunnen groeien. Ook een voldoende hoge ijzerwaarde is belangrijk voor de groei van je waterlelie.

 

Moerasplanten.

Om je vijverrand zo natuurlijk mogelijk te laten lijken, plaats je hier je moerasplanten. Als het goed is heb je in je vijverontwerp rekening gehouden met ondiepe gedeeltes in je vijver. Moerasplanten zijn er namelijk in verschillende soorten en sommige kunnen op een diepte van 40cm staan, terwijl andere alleen ‘natte voeten’ mogen hebben. Moerasplanten hebben vooral een sierlijke functie en niet zo zeer een biologische functie. Ik raad je daarom aan (zoals ik al eerder heb aangegeven) deze in groepen te plaatsen zodat jou vijver een uitstraling krijgt welke mooi in balans is.

 

Veel succes met het maken van jouw vijverontwerp! Mocht je nog meer willen weten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste nieuwtjes gewoon in je mailbox! Handig toch?

 

En? Heb je bovenstaande punten goed uitgewerkt? Dan ga ik je feliciteren! Je kunt nu namelijk beginnen met het aanleggen van jouw vijver!