Ziekteveroorzakers in de vijver?

Een bekende uitspraak is “Voorkomen is beter dan genezen”. Dit spreekwoord is op vele zaken van toepassing. Zo ook op de vijverhobbyist, als het gaat om het voorkomen dat de vissen ziek worden.

Wanneer je, als manager van je eigen vijver, kunt voorkomen dat je vissen überhaupt in de problemen komen, bespaar je jezelf een hoop stress, ellende en geld. Zeg nu zelf, het is toch veel fijner om onbezorgd van de vijver te genieten dan om doktertje te spelen? De vijver is uiteindelijk bedoeld als rustpunt en om even te ontsnappen aan de dagelijkse gekte.

Om te voorkomen dat vissen ziek worden, moet je eerst weten waardoor ze ziek kunnen worden. Pas dan kun je preventieve maatregelen nemen om dat te voorkomen. Klinkt logisch toch? In mijn optiek zijn er slechts zes oorzaken te bedenken die tot gevolg hebben dat er problemen kunnen ontstaan. Het identificeren van deze zes ziekteveroorzakers helpt om de strijd in jouw voordeel te beslechten. Deze zes ziekteveroorzakers zullen in andere artikelen verder worden uitgediept, evenals preventieve en controlerende maatregelen om ze te voorkomen. Hieronder een korte beschrijving van de zes ziekteveroorzakers, min of meer op volgorde van belangrijkheid.

 • Slechte waterkwaliteit
  Ik schat dat ongeveer 80% van de problemen het directe of indirecte gevolg zijn van verkeerd watermanagement.

 • Langdurige stress
  Stress ondermijnt het afweergestel. Als het afweergestel het laat afweten wordt de vis kwetsbaar voor allerlei parasitaire uitbraken, waaronder ik ook bacteriën en virussen schaar.

 • Besmetting
  Ziektes kunnen worden overgedragen van de ene op de andere vis. Met name ter voorkoming van primaire ziekteverwekkers is een juiste quarantaineperiode een must.

 • Langdurig verkeerde voeding
  Dit kan op den duur gebreksverschijnselen veroorzaken door een te kort aan vitamines en dergelijke.

 • Beschadiging
  Wonden kunnen een bron van infectie zijn. Vissen zijn kwetsbaar voor indringers als de beschermende (slijm)huid doorbroken wordt.

 • Erfelijkheid 
  Ouderdom, DNA fouten en inteelt kunnen leiden tot erfelijke aandoeningen.

Als we bovenstaand lijstje bekijken, dan zult u het met me eens zijn dat we de eerste vijf factoren vrijwel geheel zelf in de hand hebben. Als het daar mis gaat zou je kunnen spreken van managementfouten. En wie was ook alweer de manager van de vijver…?

Auteur: Joop van Tol (Koitoday)