Vijverfolie

60 product(en)

Vijverfolie als basis voor een vijver

Vijverfolie is de basis voor jouw vijver en wij geven je graag als vijverspecialist vrijblijvend advies bij het maken van de juiste folie keuze. Naast het advies over de folie zelf kun je bij ons ook terecht voor vragen over het leggen, lassen en repareren van vijverfolie. Bij Vijverleven kun je zowel voorverpakte afmetingen als vijverfolie op maat bestellen. Daarnaast leveren wij ook alle benodigdheden zoals folie lijmen, vijver kitten en reparatiesets voor vijverfolie.

Hoe leg ik een vijver aan met vijverfolie?

Een vijver aanleggen begint bij de bodem en dus ook met de juiste keuze vijverfolie. Wanneer je een vijver gaat aanleggen met vijverfolie is het onder andere belangrijk om te kijken naar de diepte van de vijver. Komen er vissen in? Dan moet de vijver minimaal 65 cm diep zijn, anders is de overlevingskans voor de vissen erg klein bij strenge winters. De hoeveelheid vijverfolie berekenen kun je doen door een touw te leggen in je uitgegraven vijver. Tel hier een meter bij op je bent klaar om te bestellen. Begin bij de aanleg van je vijver op het diepste punt van de vijver en rol de vijverfolie uit. Het is de kunst om zo glad mogelijk te werken. Volg de vijverfolie langs de wanden en eventueel aangebrachte plateaus omhoog. Vul de vijver met eventueel substraat en water. Laat de vijver nu een dag ‘zetten’. Pas daarna kun je de vijverfolie snijden, vastzetten en afwerken. Alle vijverbenodigdheden voor het aanleggen van je vijver vind je bij ons.

Welk type vijverfolie is het meest geschikt voor mijn vijver?

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden voor vijverfolie. De grootste verschillen in vijverfolie wordt gemaakt in dikte, kwaliteit, duurzaamheid en kosten. De beste en meest duurzame keuze is EPDM. EPDM vijverfolie is bestand tegen chemische stoffen in het water, is UV bestendig en flexibel. PVC vijverfolie is tevens een waterdichte folie die relatief makkelijk te verwerken is in jouw vijver. Het is een betaalbaar alternatief, maar heeft een aantal nadelen ten opzichte van EPDM.

Kenmerken van PVC vijverfolie

Waarom kiezen voor PVC vijverfolie? Hieronder vindt je een aantal kenmerken van PVC vijverfolie ten opzichte van EPDM vijverfolie. 

  • Levensduur van circa 10 jaar.
  • Bij koud weer is het stugger om mee te werken.
  • Kan beschadigen of verharden na verloop van tijd door UV-straling en ozon.
  • Zonder beschermdoek kunnen wortels erdoorheen groeien.

Kenmerken van EPDM vijverfolie

Waarom kiezen voor EPDM vijverfolie? Hieronder vindt je een aantal kenmerken van EPDM vijverfolie ten opzichte van PVC vijverfolie. 

  • Levensduur van circa 30 jaar.
  • Elastischer en makkelijker plooibaar.
  • Bestand tegen UV straling en ozon.
  • Kunnen geen plantenwortels doorgroeien.

Hoe repareer ik vijverfolie?

Je vijver is lek, wat nu? Het is niet ingewikkeld, maar vergt wel even wat werk. Je moet namelijk eerst het waterpeil van jouw vijver laten zakken tot onder het lek. Maak daarna de vijverfolie rondom het lek goed schoon met bijvoorbeeld spiritus. Daarna is het verstandig om even te checken achter de folie of het lek bijvoorbeeld is veroorzaakt door een wortel of een ander scherp voorwerp. De volgende stap is om de juiste plakset te gebruiken, voor pvc of voor EPDM. Nadat je het lek op de juiste manier hebt geplakt kan de vijver weer gevuld worden. Uiteraard kun je voor advies altijd even contact opnemen met Vijverleven.