In verband met de verhuizing van ons magazijn nemen wij op dit moment geen orders aan. Wij staan vanaf maart weer voor u klaar!×

Gratis verzending v.a. 49,-   Snelle levering   Gratis advies   Betaal na ontvangst!

UV lamp vijver

92 product(en)

Vervang de UVC lamp of UV lamp in uw vijver elk seizoen

Vervang een UV lamp vijver en geen groen water meer door een UVC of UV-C Lamp

Een UV-C Lamp wordt ook vaak een UV vijver lamp genoemd en gaat ongeveer 10 tot 12 maanden mee. Het is belangrijk dat deze in goede staat verkeert en dient elk seizoen vernieuwd te worden. Het kan zijn dat de UVC lamp in uw vijver nog wel brand, maar na een seizoen geeft deze bijna geen UV straling meer af. Hierdoor ontstaat er opnieuw zweefalg en wordt het water in uw vijver weer groen.

UV lamp

Met een UV lamp, ook wel UV filter of UVC lamp genoemd, voorkom je een groene vijver en behoud je een heldere vijver. Zweefalgen krijgen namelijk geen kans met een UV lamp. Het vijverwater wordt kort bloot gesteld aan UV licht. Deze blootstelling zorgt ervoor dat de zweefalgen in de vijver afgebroken worden en zich niet verder kunnen ontwikkelen.

Tips bij het kopen van een UV lamp

Wanneer je een UV lamp koopt, moet je rekening houden met een aantal dingen om het vermogen van de UV lamp te bepalen.

Voor een siervijver met een lichte bezetting aan planten moet je de inhoud van de vijver per duizend liter vermenigvuldigen met 2-3 Watt. Dus stel, je hebt een vijver van 5.000 liter met een lichte bezetting aan vissen en planten, dan moet je een UV lamp van 10-15 Watt toevoegen.

Heb je een vijver met een lichte-normale bezetting aan vissen én planten, dan is het aangeraden de inhoud per duizend liter te vermenigvuldigen met 3-4 Watt. Dus een vijver van 5.000 liter met een lichte-normale bezetting aan vissen en planten zal een UV lamp van 15-20 Watt nodig hebben.

Met een zware/overbezetting aan vissen en planten moet je rekening houden met een vermenigvuldiging van 4-5 Watt. Voor een vijver van 5.000 liter zou dit dus neerkomen op een UV lamp van 20-25 Watt. 

Staat je vijver regelmatig in de zon? Dan is het handig om bij de 1 Watt per duizend liter bij het vermogen van de UV lamp op te tellen. 

Filteren

Mocht je beide een overbezetting hebben in je vijver én staat je vijver in de zon, dan is het misschien handiger om meerdere UV lampen in je vijver toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat de algen sneller zijn gedood. Wel moet je opletten dat de dode algen niet in je vijver rond blijven zweven. Dit kun je op twee manieren het makkelijkst doen. Ten eerste is het erg handig om een goede filterpomp in je vijver te hebben, deze kan veel van het veel wegfilteren uit de vijver. Echter moet je wel opletten dat de filter niet overbelast raakt, om hiervoor te zorgen zou je het best met een schepnetje over het oppervlak van het water kunnen gaan om de dode, bovendrijvende algen weg te halen. Dit is weinig werk, maar je filter zal het zeker kunnen waarderen.

Vervanging

De UV lamp neemt na lange duur ook af in efficientie, dit is niet praktisch aangezien dan niet alle algen in uw vijver worden bestreden. Na ongeveer 6.000 branduren is het aangeraden om de UV lamp te vervangen aangezien de lamp dan veel minder efficient is. 

Je kunt het best uw UV lamp in de periode november-maart vervangen, dan wordt de UV-lamp bijna niet gebruikt en kun je deze dus prima afkoppelen.

Overige tips

Ten slotte moet je rekening houden met wanneer je de UV lamp aan heeft staan. Aangeraden wordt om de UV lamp tussen de periode april-oktober zeker altijd aan te hebben staan. Let goed op dat ujede UV lamp op tijd vervangt. 

Daarnaast is het handig om op te letten met enige 'medicatie' of bacterieculturen die je toevoegt aan het water. Na toevoeging van medicatie of bacterieculturen zul je de UV lamp voor ongeveer 48 uur uit moeten laten, om te zorgen dat het volledig inwerkt in het water. Bacterieculturen moeten 2 à 3 keer per jaar toegevoegd worden aangezien beide goede en slechte bacteriën door de UV lamp worden gedood.

Zet een UV-lamp nooit zonder extra filter in het water. De afgegeven straling is dodelijk voor alle organismen in het water. De algen komen door de filter en worden zo gedood, de rest wil je natuurlijk bewaren. Daarvoor gebruik je de filter.