Beschadiging op je vissen

Beschadiging

Inmiddels hebben we in deze artikelenreeks op vijverleven.nl vier van de zes ziekteveroorzakers behandeld (slechte waterkwaliteit, stress, besmetting en langdurig verkeerde voeding). De vijfde ziekteverwekker is beschadiging.

Oorzaken

Het kan voorkomen dat een vis plaatselijk zijn bescherming in de vorm van de huid, schubben en slijmhuid verliest ten gevolge van een beschadiging. Beschadigingen kunnen ontstaan door:

  • Scherpe voorwerpen zoals uitsteeksels van een polyester bekleding, slangenklemmen, pompen in de vijver, leidingwerk, bodemdrains, een overhangende vijverrand of voorwerpen die in de vijver zijn gevallen (glas e.d.).
  • Het op een verkeerde manier vangen van vissen, waardoor ze zich kunnen openhalen aan het net, of door vluchtgedrag ergens tegenaan zwemmen of springen.
  • Dieren als katten en reigers.
  • Springen van de vis.
  • Schrikreacties, waardoor de vis ergens tegenaan springt of zwemt.
  • Paaigedrag, waarbij het er soms ruw aan toegaat.

Preventie

Zorg ervoor dat uw vijver goed is afgewerkt en geen scherpe onderdelen bevat. Weer roofdieren. Leer hoe u een vis op een verantwoorde manier kunt netten. Voorkom stress en zorg voor goede waterkwaliteit, waardoor de vis geen vluchtgedrag gaat vertonen (springen e.d.)

Gevolg

Wanneer de beschermende huid/schubben/slijmhuid doorbroken worden door een beschadiging, kan deze plek dienen als “opstapplaats” van parasieten, bacteriën, schimmels of algen die hun kans schoon zien en profiteren van de geboden situatie. Deze profiteurs hebben de vervelende eigenschap dat ze de wond kunnen openhouden of zelfs verder kunnen uitbreiden. Dit doen ze, omdat het in hun belang is om deze buitenkans zo lang mogelijk te benutten. 

Maatregelen

Mocht zich een beschadiging voordoen, dan zult u moeten overwegen om al dan niet in te grijpen. Kleine wondjes kan de vis meestal zelf wel de baas, zeker als de vis een goede algemene weerstand heeft, doordat ze onder optimale omstandigheden wordt gehouden. Grotere wonden hebben vaak een behandeling nodig. Hoe eerder u een wond ontdekt, hoe beter. Het dagelijks uw vissen even nauwkeurig inspecteren help om wonden in een vroeg stadium te ontdekken. Een reeds ontstoken wond die overwoekerd is met schimmel en ander gespuis geneest veel lastiger dan een verse wond waar u snel bij bent. Het uitvoeren van een wondbehandeling komt in een volgend artikel aan de orde.

Auteur: Joop van Tol (Koitoday)