Go Sanke

Go Sanke

De term Go Sanke wordt binnen de koihobby gebruikt om “de grote drie” aan te duiden, te weten Kohaku, Taisho Sanke en Showa Sanshoku. Kortgezegd betreft dit de drie meest belangrijke koivariëteiten: Kohaku, Sanke en Showa.

Betekenis

Letterlijk betekent Go Sanke “de drie families” of “de drie huizen” en verwijst naar de EDO periode (1603-1867) in de Japanse geschiedenis. Het was de tijd van de Shogun, dat zijn een soort militaire leiders met enorm veel tradities en aanzien, welke uiteindelijk worden beëdigd door de keizer. Na een civiele oorlog tussen verschillende Shogun kwam in 1603 Tokugawa Leyasu aan de militaire macht. Normaliter neemt de oudste zoon deze titel op termijn over. Uit zijn clan richtte zijn drie jongste zonen Yoshinao, Yorinobu en Yorifusa echter drie “huizen” op, de Owari, Kii en Mito huizen, waaruit in geval van nood een nieuwe Shogun kon worden gekozen. Go Sanke is een verwijzing naar deze “drie grote huizen” en heeft dus niets met de variëteit Sanke als zodanig te maken. San uit Sanke is gewoon de Japanse benaming voor drie.

Gebruik

Go Sanke wordt niet alleen gebruikt om de drie belangrijkste koivariëteiten aan te duiden. Het is een algemene aanduiding die vaak gebruikt wordt in Japan voor de drie belangrijkste onderdelen, op welk gebied dan ook. Een soort top drie dus.

Nishikigoi

In de wereld van Nishikigoi staat Go Sanke dus voor de drie belangrijkste koivariëteiten. 99 van de 100 Japanse koishows leveren Grand Champions (de allerhoogste waardering) op uit deze drie variëteiten. Heel sporadisch, en meestal op een wat kleinere koishow, wil er wel eens een andere variëteit (bijvoorbeeld Shiro Utsuri) met de hoogste eer strijken. Op de belangrijkste koishow van de wereld, de “Shinkokai All Japan Combined Nishikigoi Show” welke jaarlijks in Tokyo wordt gehouden is dit nog nooit voorgekomen. De “All Japan” wordt gezien als het wereldkampioenschap. De winnaar daar is de beste koi van de wereld.

Kohaku, Sanke en Showa

Verreweg de meeste expertise en effort wordt gestoken in het vervolmaken van deze drie variëteiten. Hierdoor kan de rest van het pallet aan nishikigoi variëteiten qua kwaliteit doorgaans niet tippen aan de beste Go Sanke van de beste kwekers. Voor Go Sanke gelden dan ook de meeste regels op het gebied van jureren. Je moet echt een heel goed exemplaar bezitten wil kans maken op een de de te vergeven prijzen op een koishow in een van deze categoriën. Kohaku heb ik reeds beschreven in een eerder artikel (https://www.vijverleven.nl/kennisbank/koning-kohaku). Sanke en Showa volgen later.

Auteur: Joop van Tol (Koitoday)