Wat is het belang van KH voor jouw vijver?

De KH van het vijverwater is enorm belangrijk. Het belang hiervan wordt vaak onderschat en kan een pH crash tot gevolg hebben. Bij een pH crash kunnen uw vissen van het ene op het andere moment massaal overlijden.

KH staat voor Karbonat Härte (Carbonaathardheid) en wordt uitgedrukt in graden Duitse Hardheid. “Ik heb een KH van 7”, betekent dus dat je een Carbonaathardheid hebt van 7 graden Duitse Hardheid ((KH = 7 ºDH). De KH meet de hoeveelheid Carbonaten en Bicarbonaten in het water. Deze (Bi)carbonaten zijn van belang om de zuurgraad (pH) van de vijver voldoende hoog te houden. Tijdens het omzetten van afvalstoffen in de filter komt namelijk waterstof (H + ) vrij. Waterstof is een zuur en kan ervoor zorgen dat de zuurgraad (pH) tot een gevaarlijk niveau kan dalen.

De KH voorkomt deze daling van de zuurgraad. De bi(carbonaten) neutraliseren namelijk de vrijgekomen waterstof. Hierbij gaan deze (bi)carbonaten echter wel verloren. De KH zal in een vijver dus als gevolg van het afbreken van afvalstoffen dalen. Wanneer de KH onder de 2 graden Duitse Hardheid komt, zal de pH gaan schommelen. Is de KH volledig opgebruikt, dan zal de vrijgekomen waterstof de pH rechtstreeks gaan beïnvloeden. Dit kan zo snel gaan dat de pH binnen enkele uren tot een dodelijke waarde van onder de pH 5 daalt. De meeste vijvervissen zullen dit niet overleven.

Het is dus van groot belang dat u uw KH meet en zorgt dat deze nooit meer dan 1 graad onder de KH-waarde van uw kraanwater komt. Dit doet u door voldoende water te verversen. Mocht uw kraanwater al een KH hebben die lager ligt dan 5, dan zou ik adviseren om de KH in de vijver iets op te hogen (naar bijvoorbeeld een KH van 6). Dit kan met natriumbicarbonaat of met KH+. Denk eraan dat u bij een lage KH van het kraanwater bij verversen zult moeten nadoseren om de KH op peil te houden.

Mocht het kraanwater niet voldoende zijn om de KH om hoog te brengen, dan kunt u ook KH+ gebruiken. 1 kilo Secret KH plus brengt 37.500 liter water met 1 punt omhoog.

We streven in de vijver een KH na van 5 tot 9 graden DH.

Auteur: Joop van Tol (Koitoday)