Zorg voor een goed zuurstofgehalte van de vijver

Zuurstofgehalte van de vijver

Zuurstofgehalte van de vijver

In juli en augustus stijgen de temperaturen en zo ook de temperatuur van het vijverwater. Hierdoor is er veel levendigheid te zien bij de vissen en zullen de planten flink groeien. Dat is natuurlijk prachtig maar het zorgt ook voor extra onderhoud van de vijver. In dit artikel besteden we aandacht aan het zuurstofgehalte van de vijver.

Vijverplanten en zuurstoftekort

De vijverplanten groeien als kool in de zomer en hierdoor kan er een zuurstoftekort in de vijver ontstaan. Een zuurstoftekort komt vooral voor in de ochtend, omdat er `s nachts geen zuurstof wordt geproduceerd in de vijver. De planten nemen daarentegen wel zuurstof op, waardoor er een tekort ontstaat. Overdag produceren de vijverplanten weer voldoende door het zonlicht.

Hoge temperatuur = minder zuurstof

Niet alleen de vijverplanten zorgen voor een zuurstoftekort. Ook de stijging van de watertemperatuur zorgt hiervoor. Hoe warmer het water is, hoe minder zuurstof het bevat. In de zomer kan de temperatuur van het water oplopen tot wel 20 graden en dat zorgt ervoor dat er een stuk minder zuurstof aanwezig is.

Luchtpomp voor meer zuurstof in de vijver

Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.

Hieronder hebben we een aantal producten op een rijtje gezet, die zorgen voor meer zuurstof in de vijver:

Oase OxyTex CWS LuchtsteenOase Aqua Oxy CWS 1000