Preventie

In een eerder artikel hebben we het gehad over de zes oorzaken waardoor een vijvervis ziek kan worden. In dit artikel gaan we dieper in op de preventieve maatregelen waardoor je kunt voorkomen dat één van deze oorzaken zich voordoet. Het voorkomen van ellende scheelt u een hoop stress, behoedt u voor een lege portemonnee door de inschakeling van dierenartsen en komt het welzijn van de vijverbewoners ten goede.

Waterkwaliteit

De meest logische preventieve maatregel is natuurlijk het gezond houden van de biotoop waarin de vissen leven. De watersamenstelling (wat heeft de vis nodig?) en waterkwaliteit (hoe schoon is de vijver?) zijn letterlijk van levensbelang. De meeste vijvers zijn onvergelijkbaar met de natuur, waardoor u maatregelen moet nemen om het water gezond te houden. Regelmatige waterverversingen zijn daarbij onontbeerlijk. Een stelregel is om per week minstens 10% water te verversen. Is uw vijver dicht bevolkt, dan zult u nog meer moeten verversen. Water verversen is iets anders dan verdampt water aanvullen! U zult echt een deel weg moeten laten lopen en vervangen door leidingwater. Daarnaast helpt het als uw filterinstallatie het grootste deel van de vaste afvalstoffen kan afvangen voor deze in ontbinding gaan en het water daarmee onnodig extra belasten. Daarnaast heeft u een biologisch filter nodig voor het nitrificatieproces. Voorkom ook dat er giftige stoffen in de vijver terecht komen. Denk hierbij aan giftige planten naast de vijver, maar ook aan verf, metaal, onkruidbestrijdingsmiddelen, schoonmaakmiddelen enzovoort.

Techniek

Essentieel voor de meeste moderne vijvers is dat het systeem niet technisch faalt. Lekkages, verstoppingen, defecte lucht- en waterpompen en kortsluiting kunnen de vijverbewoners in ernstige problemen brengen. Naast onderhoud van apparatuur is het regelmatig controleren op de werkzaamheid van deze apparatuur van belang. Sommige hobbyisten hebben back-up systemen. Voorbeelden daarvan zijn twee filterlijnen op twee verschillende (stroom)groepen, reserve-apparatuur, een noodaggregaat, waarschuwingssystemen als een sms bij een verlaagd vijverniveau of een uitgevallen (lucht)pomp enzovoort. Zo ver hoeft u niet te gaan, maar preventie door onderhoud kan een hoop leed voorkomen.

Besmetting

Nieuwe bewoners of recent in andere vijvers gebruikte netten, emmers, planten, stenen, filtermateriaal enzovoort, kunnen ziektes overbrengen naar uw biotoop. Dit is te voorkomen door nieuwe bewoners is in quarantaine te zetten en materiaal uit andere vijvers eerst te ontsmetten alvorens u ze in uw eigen vijver gebruikt.

Verzorging

Goede voeding, waarin alles zit wat de bewoners van uw vijver nodig hebben, voorkomt dat de vissen verzwakken en vatbaar worden voor ziektes of waardoor gebrekziektes kunnen ontstaan (vitamine- en/of mineralentekort). Een stressvrije omgeving helpt om de vissen zich thuis te laten voelen, waardoor ze een goede afweer kunnen opbouwen. Schuilplaatsen helpen daarbij, mochten ze een keer ergens van schrikken. Dit helpt ze om snel te ontstressen.

Met een beetje boerenlogica en een kleine inspanning kunt u veel narigheid voorkomen.

Probites NitriBac Screenmatic

Auteur: Joop van Tol (Koitoday)